A régészet Dancsó Péter szemével

Dancsó Péter filmkészítő a Videómánia sorozat atyjaként lehet ismerős legtöbbünknek, de szerepelt már a közszolgálati televízió kulturális magazinműsorában is Budapest Timelapse videóival. Ezek csupán kiragadott példák munkásságából, mégis hűen tükrözik, mennyire sokoldalú művész. Mozgóképes alkotásairól ez alkalommal kevesebb szó esett, a régészetről viszont annál több. Egy webinterjú keretében tettem fel kérdéseimet, amelyek során Péter mint külső szemlélő mondja el gondolatait, véleményét az archaeológiáról, természetesen néhány személyesebb témával fűszerezve.

Mikor és hogy találkoztál a régészettel?

A Mi Micsoda? könyvekben.

A médiában időről időre lehet hallani az érdekesebb leletekről, feltárásokról, de egyre gyakrabban kerülnek elő a problémák is. Hozzád mennyire jutnak el ezek az információk? Külsősként szerinted elég figyelmet kap a régészet a társadalomtól?

Csak annyira követem a régészetet, amennyire kapcsolódik az érdeklődési körömhöz. Egyszer olvastam egy cikket egy tenger mélyén talált digitális fényképezőgépről, ami évekig volt lent, de a memóriakártya adatai épek maradtak. Ez a legközelebbi kapcsolódási pontom a régészettel.

A korosztályomból nagyon sok embertől hallom, hogy gyermekként milyen nagyon szeretett volna archaeológus lenni, de később meggondolta magát. Oly annyira, hogy idővel teljesen szakítanak az ásatások világával. Fiatalként mit gondolsz, miért érdekel ez ilyen kevés embert? Van elképzelésed, mivel lehetne ezen javítani?

Gyerekként a felfedezés utáni vágy sokkal dominánsabb. Előbb felfedezzük a mikrovilágunkat, aztán fokozatosan elkezdjük megismerni a makrovilágot. Aztán ha azt is ismerjük (úgy-ahogy), a következő lépést a múlt vagy a jövő felé tesszük. Valami ilyesmi régészetet folytatok végül is a 90-es évekről szóló sorozatomban, amiben az elfeledett közös emlékezetünkben fedezek fel leleteket.

Egyre növekszik az internetes rajongótáborod. Nem is oly rég kezdtél bele új, tematikus sorozatodba, amely a 90-es évekről szól. Mit gondolsz, mennyire hat a véleményed a netes közösségre?

Régebben, amikor kevesen nézték a videóimat, bármit mondhattam. Most már jobban érvényesül az öncenzúra egy- egy poénnál. Főleg, hogy tudom, hogy szinte biztosan eljut a megemlített személyhez a dolog. Én a humoron keresztül veszem fel a kapcsolatot a nézőkkel, és ha jól sikerül egy poén, könnyebben elfogadják a véleményemet.

Ha lehetőséged lenne, hogy készíts egy imázsfilmet a régészetről, akkor milyen formátumot választanál, hogy alkotnád meg?

Az biztos, hogy egy bollywood-i* táncjelenettel zárulna. Az úgy kötődik a régészethez, mint Hummer a Balatonhoz.

Ha indulna egy ismeretterjesztő sorozat, amelyben bemutatnák a régészet igazi oldalát, akkor követnéd, olvasnád?

Csak ha lesz benne táncjelenet.

Jó néhány film, sorozat szól a régészetről, vagy „csak” kötődik hozzá. Ezek azonban eléggé torz képet festenek a valódi szakmáról. Szerinted ez így inkább pozitív vagy negatív reklámértékkel bír?

Szerintem nem érdemes csak a szakmához szólni, mert az nagyon szűk réteg. A Jurassic Park és az Indiana Jones is torz képet festett a régészetről, de biztosan voltak, akiket ezek a filmek szerettettek meg vele. Táncjelenet nélkül is.

Köszönöm szépen a válaszaidat, és további sikereket kívánok!

Péter munkásságáról bővebben itt tájékozódhattok:

Fakultatív csoport

Péter weboldala

* A Bollywood-i (indiai) filmek mind táncjelenettel végződnek, erről nagyon híresek.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s